Sok z żurawiny – bogactwo natury dla zdrowia i urody

Od wieków wiadomo że owoce to samo zdrowie. Każdy region świata obfituje w ich różne rodzaje bogate w witaminy i minerały. Naturalne soki z owoców, bez dodatków konserwantów, najlepiej bez dodatku wody, mogą służyć nie tylko poprawie zdrowia, ale również mają wpływ na ogólny wygląd.
Żurawina jest owocem o niezwykłych walorach. Często wykorzystywana jest jak dodatek w leczeniu infekcji pęcherza. Wpływa na pracę nerek, przez co chętnie ordynowana jest przez lekarzy osobom z kamica nerkową. Jakie jeszcze cudowne właściwości ma sok z żurawiny? Podpowiadamy!
Właściwości soku z żurawiny – bogactwo mikroelementów i witaminy C
Szklanka soku z żurawiny pozwala na uzupełnienie w organizmie niezbędnych mikroelementów, które maja wpływ na zdrowie. Żurawina zawiera żelazo, magnes, potas i fosfor. To bogactwo związków mineralnych, które ma wpływ na układ krwionośny i sercowo naczyniowy oraz stan kośćca i stawów.
Dodatkowym działaniem żurawiny jest leczenie zapalenia dróg moczowych, za co odpowiada duża zawartość substancji przeciwzapalnych. Sok z żurawiny jest również bogaty w witaminę B6, E, K i oczywiście witaminę C. Te składniki przeciwdziałają infekcjom oraz poprawiają funkcjonowanie całego organizmu.
Dieta bogata w witaminy i mikroelementy z sokiem żurawinowym
Sok w 100 procentach składający się z żurawiny jest niekaloryczny, za to bogaty w minerały i witaminy. Doskonale pasuje do każdej diety, może wspomagać odchudzanie, a może również być stosowany w dietach leczniczych. Nie ma przeciwwskazań w jego stosowaniu i nie da się go przedawkować.
Warto nadmienić, że osobom z problemami sercowymi oraz z układem krążeniowym żurawina wyraźnie pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji. Dieta wzbogacona sokiem żurawinowym doskonale sprawdza się w okresie jesienno zimowym, ze względu na swoje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Warto pić go również przy pierwszych objawach przeziębienia.
Żurawina, jako idealny dodatek kulinarny
Żurawina może występować w różnych postaciach. Doskonałym dodatkiem w kuchni jest żurawina suszona. Zastępuje rodzynki i można dodać ją do ciasta. Jednocześnie od wieków wiadomo, że żurawina i mięso idą ze sobą w parze. Dodatek dżemu z żurawiny do mięsa nie tylko wpływa na walory smakowe potrawy, ale ma również zbawienny wpływ na układ trawienny.
Sok z żurawiny bez dodatków jest nieco cierpki i nieco kwaśny. To sprawia, że idealnie pasuje do herbaty lub słodkich napojów na gorąco. Niewątpliwie jest to owoc, który na stałe powinien zagościć w każdej kuchni.
Może spodobać Ci się również:
Gabinet stomatologiczny to miejsce, gdzie każdego dnia przeprowadza się wiele zabiegów. Jednym z nich jest leczenie kanałowe, które dotyczy dużej liczby pacjentów zgłaszających się na wizyty. Jednak, kiedy konieczne jest…
Czytaj więcej