Sok z żurawiny – bogactwo natury dla zdrowia i urody

photo 1631110448423 5cb21565cef9cropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHwzOHx8c21vb3RoaWUlMjBqdWljZSUyMGNvY2t0YWlsfGVufDF8MHx8fDE2NDMzNzA1Nzgixlibrb 1.2.1q80w1080

Od wieków wiadomo że owoce to samo zdrowie. Każdy region świata obfituje w ich różne rodzaje bogate w witaminy i minerały. Naturalne soki z owoców, bez dodatków konserwantów, najlepiej bez dodatku wody, mogą służyć nie tylko poprawie zdrowia, ale również mają wpływ na ogólny wygląd.

Żurawina jest owocem o niezwykłych walorach. Często wykorzystywana jest jak dodatek w leczeniu infekcji pęcherza. Wpływa na pracę nerek, przez co chętnie ordynowana jest przez lekarzy osobom z kamica nerkową. Jakie jeszcze cudowne właściwości ma sok z żurawiny? Podpowiadamy!

Właściwości soku z żurawiny – bogactwo mikroelementów i witaminy C

Szklanka soku z żurawiny pozwala na uzupełnienie w organizmie niezbędnych mikroelementów, które maja wpływ na zdrowie. Żurawina zawiera żelazo, magnes, potas i fosfor. To bogactwo związków mineralnych, które ma wpływ na układ krwionośny i sercowo naczyniowy oraz stan kośćca i stawów.

Dodatkowym działaniem żurawiny jest leczenie zapalenia dróg moczowych, za co odpowiada duża zawartość substancji przeciwzapalnych. Sok z żurawiny jest również bogaty w witaminę B6, E, K i oczywiście witaminę C. Te składniki przeciwdziałają infekcjom oraz poprawiają funkcjonowanie całego organizmu.

Dieta bogata w witaminy i mikroelementy z sokiem żurawinowym

Sok w 100 procentach składający się z żurawiny jest niekaloryczny, za to bogaty w minerały i witaminy. Doskonale pasuje do każdej diety, może wspomagać odchudzanie, a może również być stosowany w dietach leczniczych. Nie ma przeciwwskazań w jego stosowaniu i nie da się go przedawkować.

Warto nadmienić, że osobom z problemami sercowymi oraz z układem krążeniowym żurawina wyraźnie pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji. Dieta wzbogacona sokiem żurawinowym doskonale sprawdza się w okresie jesienno zimowym, ze względu na swoje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Warto pić go również przy pierwszych objawach przeziębienia.

Żurawina, jako idealny dodatek kulinarny

Żurawina może występować w różnych postaciach. Doskonałym dodatkiem w kuchni jest żurawina suszona. Zastępuje rodzynki i można dodać ją do ciasta. Jednocześnie od wieków wiadomo, że żurawina i mięso idą ze sobą w parze. Dodatek dżemu z żurawiny do mięsa nie tylko wpływa na walory smakowe potrawy, ale ma również zbawienny wpływ na układ trawienny.

Sok z żurawiny bez dodatków jest nieco cierpki i nieco kwaśny. To sprawia, że idealnie pasuje do herbaty lub słodkich napojów na gorąco. Niewątpliwie jest to owoc, który na stałe powinien zagościć w każdej kuchni.

Może spodobać Ci się również:

photo 1501031170107 cfd33f0cbdcccropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHwzMnx8bWFrZXVwfGVufDF8MHx8fDE2MTgzMDAyMTAixlibrb 1.2.1q80w1080

Jak przykleić kępki rzęs? Kiedy warto wybrać kępki rzęs?

30 kwietnia 2023

Rzęsy to bardzo ważny element, jeżeli chodzi ostateczny efekt makijażu. To właśnie ten szczegół dopełnia cały make-up, dzięki czemu twarz wygląda naprawdę dobrze. Jednym z często stosowanych rozwiązań mających na…

Czytaj więcej