Pieczenie pizzy – ile stopni potrzeba do przygotowania idealnego ciasta?
Smaczną pizzę można przygotować również w domowych warunkach. Oczywiście, obróbka termiczna ciasta w przystosowanym do tego celu piecu jest znacznie łatwiejsza, jednak i posiadane akcesoria w tym kontekście się sprawdzą. Samo upieczenie smakowitej potrawy nie powinno być problematyczne, choć warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach…
Pieczenie pizzy – od czego zacząć?
Na początku warto skompletować składniki ciasta. Do jego utworzenia potrzebujemy mąki pszennej najlepiej typu 00, odpowiedniej ilości letniej wody, drożdży oraz soli. W pierwszym kroku aktywujemy drożdże, mieszając je w niewielkiej ilości wody. Odstawiamy je na kilka minut, po czym wlewamy je do misy z przygotowaną mąką, dodając łyżkę oliwy i szczyptę soli.
Całość mieszamy z wodą do momentu uzyskania lekko klejącego się i elastycznego ciasta. Po wyrobieniu układamy je do miski i stawiamy pod przykryciem na czas dwóch godzin do wyrośnięcia. Następnie wyciągamy ciasto na pizzę, dzielimy na kilka części i ugniatamy odpowiedni placek.
Jakie dodatki muszą znaleźć się na pizzy?
Każdy ma swoje preferencje, dotyczące dekorowania smacznej potrawy. Pizzeria na Nowej Hucie przygotowała szereg wariantów, które mają spełnić oczekiwania klienta. Warto jednak podkreślić, że czasem nie liczy się ilość, a jakość składników. Sami Włosi wykorzystują znacznie mniej dodatków, które bardziej komponują się ze smakiem ciasta.
Z pewnością na pierwszy ogień pójdzie sos pomidorowy, którym pokrywamy spód pizzy. Na wierzch możemy jeszcze dodać kilka składników mięsnych, warzywnych czy ziołowych. Jeśli chcemy jednak zyskać ciasto o idealnej konsystencji powinniśmy zachować umiar. Pizza krakowska ze zbyt dużą ilością składników może wymagać dłuższego czasu pieczenia.
Pieczenie pizzy – w jaki sposób przebiega?
Przed włożeniem ciasta do piekarnika, musimy odpowiednio go nagrzać. W pierwszej kolejności usuwamy wszystkie dodatkowe elementy i blachy, które mogłyby zaburzyć cały proces. Następnie wkładamy kamień do pizzy i rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury. Najczęściej domowy sprzęt umożliwi obróbkę termiczną przy około 300 stopniach, co w zupełności wystarczy do przygotowania idealnej pizzy.
Następnie możemy włożyć ciasto, uważając, by się nie poparzyć. W tak wysokiej temperaturze musimy je piec przez około 15 minut, cały czas kontrolując, czy potrawa nie ulega przypaleniu. Jeśli ciasto będzie zawierać większą ilość dodatków bogatych w wodę, czas pieczenia może się nieznacznie wydłużyć.
Może spodobać Ci się również:
Psychoterapia poznawczo-behawioralna (CBT) to jedno z najpopularniejszych podejść terapeutycznych, które zdobyło uznanie na całym świecie dzięki swojej skuteczności w leczeniu różnorodnych zaburzeń psychicznych. Skupia się na modyfikacji negatywnych wzorców myślenia…
Czytaj więcej