Jak wygląda w polskiej wersji pizza neapolitańska?

Polacy są zdecydowanie fanami pizzy. Placek drożdżowy zapiekany z serem pomidorami i bazylią – to narodowa potrawa włoska, od dawna popularna na świecie. W naszym kraju jest tyle szkół robienia pizzy, ilu jej wielbicieli chodzi po ulicach.
Wyśmienitym pomysłem, zanim zaczniemy tworzyć swoją wersję włoskiej Margherity, jest spróbowanie tradycyjnej jej odsłony. Można odwiedzić małą pizzerię, albo sięgnąć po telefon i wybrać numer. Pizza z dowozem jest równie popularnym sposobem na jej skosztowanie, co wycieczka po mieście.
Jak Polak tworzy pizzę w domowych warunkach
No, cóż. Tu można podzielić domowych kucharzy na dwie grupy. Jedni uczuciowo, wręcz religijnie, związani są z tradycyjną, włoską pizzą. Nawet w domowych warunkach tworzą absolutną rekonstrukcję pizzy podanej królowej Małgorzacie Sabaudzkiej. Nie pozwolą przy tym zmienić ani jednego składnika, a tragedią jest niemożliwość kupna oryginalnych włoskich pomidorów.
Drudzy to artyści. Tu nawet ciasto inaczej wygląda i często jest prostokątne. Na wierzchu ląduje tyle dodatków ile, akurat jest w lodówce, a sos…No cóż… Czasem wystarczy keczup. Przeważa w tym przypadku zasada: „tym smaczniej, im bardziej kolorowo i dużo”, ewentualnie modernistyczny minimalizm. Wszystko zależy od zasobności lodówki.
Pizza, na jaką okazję w Polsce?
Praktycznie na każdą. Oczywiście najlepiej smakuje na domowej imprezie z dodatkiem wina (niekoniecznie włoskiego). Poza tym można ją spożywać na pikniku, na balu, albo na weselu. Prawdą jest jednak, że pizza tak bardzo wrosła w polskie smaki, że czasem występuje wśród potraw tradycyjnej polskiej kuchni.
Pizza dobra jest na leczenie smutków, jest również doskonałą potrawą na randkę. Jej popularność, nie tylko w naszym kraju, jest zdumiewająca. Polacy jednak stawiają na autorskie przepisy i świetnie dopasowują zawartość tłuszczów i pikanterię do rodzimego podniebienia.
Rekord Guinnesa i pizza mrożona
Jesteśmy zdecydowanie znawcami w temacie pizzy włoskiej. Polscy kucharze do niedawna dzierżyli rekord Guinnesa w przyrządzeniu najdłuższej pizzy na świecie. Niestety rekord wrócił w rodzime strony, do Toskanii, a włoscy kucharze upiekli placek o długości 1172 metry.
W Polsce „smakosz” chcąc spożyć dużą pizzę buszuje po zamrażarkach w markecie. Wielkie prostokąty zamrożonego ciasta z dodatkami kuszą ceną, niestety adekwatną do jakości. Jednakże spożywanie mrożonek jest tak popularne, że nie wszyscy zdają sobie sprawę z dużej różnicy między pizzą mrożoną, a tą oryginalnie przygotowaną.
Prawdziwym smakoszom zdecydowanie polecamy przytulną pizzerię lub wykonanie dzieła własnymi rękoma.
Może spodobać Ci się również:
Zwiększenie wydajności produkcji w zakładzie produkcyjnym to istotny element dla większości przedsiębiorców prowadzący swoją firmę produkcyjną. Chciałbyś, aby firma działała na naprawdę wysokim poziomie i zajmowała wysoką pozycję na rynku?…
Czytaj więcej