Witamina C w owocach, czyli jak efektywnie dbać o układ odpornościowy?

photo 1635907644399 080cbea447facropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHw2fHxqdWljZXMlMjBuYXR1cmFsfGVufDF8MHx8fDE2NjMxODE5MDIixlibrb 1.2.1q80w1080

Witamina C jest jedną z kluczowych witamin dla zdrowia człowieka. Wspiera naczynia krwionośne, serce, a przede wszystkim znana jest z pozytywnego wpływu na układ odpornościowy. Szczególnie w sezonie jesienno-zimowym chroni organizm przed różnymi wirusami i infekcjami. 

Dieta bogata w witaminy jest kluczowa, by utrzymać organizm w dobrym zdrowiu. Istotne jest takie równoważenie mikroelementów pochodzących z roślin i zwierząt, by dały jak najlepszą ochronę naszemu ciału. Witamina C w największych ilościach znajduje się w owocach, dlatego warto do codziennej diety wprowadzić naturalne soki przecierowe, owocowe smoothie i koktajle na bazie owoców.

Jak nasz organizm chroni witamina C?

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem i jest ważna dla wszystkich narządów w naszym ciele. Z jednej strony wspomaga układ odpornościowy i serce, a drugiej dba o zdrową skórę. Chroni organizm przed drobnoustrojami i szkodliwymi wolnymi rodnikami. Ważne, by wiedzieć, że jej odpowiednie stężenie w organizmie pozwoli zapobiegać wielu ciężkim schorzeniom.

Witamina C zwalcza wolne rodniki, które mogą powodować uszkodzenia różnych narządów, a tym samym jest dobrym elementem przeciwnowotworowym.  Układ odpornościowy potrzebuje odpowiedniej ilości witaminy C do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli organizm sam nie wytwarza wystarczającej jej ilości, to należy bezwzględnie uzupełniać niedobory, a najlepszym sposobem jest spożywanie produktów bogatych w ten składnik.

Gdzie znajduje się najwięcej witaminy C, czyli jakie owoce należy spożywać?

Najbogatszym źródłem tej witaminy są owoce, wśród których można znaleźć takie z największą jej ilością. Tu przodują owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, grejpfruty, cytryny i limonki. Jednakże wśród naszych polskich owoców również znajdzie się wiele takich, które obfitują w witaminę C.

Truskawki, czy wiśnie to owoce letnie, bogate w witaminę C, warto je zbierać i tworzyć z nich przetwory na zimę lub mrożonki. Inne owoce rosnące w naszych ogrodach z dużą ilością tego składnika to: m.in. aronia, borówka amerykańska, porzeczki, jagody i oczywiście jabłka. Wszystkie te owoce doskonale nadają się do przechowywania tak, by witaminy C nie zabrakło nawet zimą.

Dieta bogata w owoce i warzywa z witaminą C

Witamina C jest niezbędna dla zdrowia, jeśli jest utrzymywana w odpowiedniej ilości w organizmie. Warto nadmienić, że nie tylko owoce, ale wiele warzyw również jest w nią bogate. Tworząc kolorowe warzywno-owocowe koktajle o każdej porze roku można dobrać takie składniki, które uchronią przed jej niedoborem.

https://lifeberry.pl

Może spodobać Ci się również:

photo 1519557489688 c30c74763166cropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHwxMTl8fGNhcnxlbnwxfDB8fHwxNjUzOTE2NzQ0ixlibrb 1.2.1q80w1080

Jak usunąć wgniecenia po gradobiciu bez malowania?

1 października 2022

Już lekka stłuczka może naruszyć delikatną blachę karoserii. Nie zawsze jednak problem wymagał będzie ponownego lakierowania. Niektóre ślady, takie jak wgniecenia po gradobiciu da się usunąć nowoczesną metodą PDR. Na…

Czytaj więcej