Jak wyczyścić szamotowy kamień do pizzy?

photo 1528137871618 79d2761e3fd5ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Przygotowanie pizzy w domu nie jest trudne, wymaga jednak zachowania kilku podstawowych reguł. Jeśli chcemy, by upieczone ciasto odznaczało się idealnie chrupką konsystencją, powinniśmy zamienić metalową podstawkę na kamień szamotowy do pizzy. To produkt, który umożliwi idealne wypieczenie ciasta i zapewni doskonały smak potrawy. Kamień należy jednak odpowiednio używać i właściwie czyścić…

Kamień szamotowy – jakie ma zalety?

To jeden z trzech typów kamieni do wypiekania pizzy oprócz odpowiedników granitowych oraz ceramicznych. Przygotowany ze specjalnej mieszanki krzemionki i materiału wiążącego produkt ma doskonałe właściwości termiczne i świetnie rozprowadza ciepło po całej powierzchni. Wykorzystując kamień szamotowy możesz więc przygotować idealnie wypieczone ciasto.

Kamień ułatwia rozgrzanie piekarnika do optymalnej temperatury. Pizzeria Babilon na Starym Mieście ma do dyspozycji wydajny piec, który umożliwia uzyskanie temperatury nawet 500 stopni. W domowych warunkach takie wskazania nie będą możliwe, dlatego warto postawić na kamień, który skutecznie akumuluje ciepło i stopniowo uwalnia je do ciasta.

Jak dbać o kamień szamotowy do pizzy?

Ten produkt uchodzi za najbardziej wymagający typ kamieni. Produkty granitowe lub wulkaniczne nie są wymagające – aby oczyścić je z resztek jedzenia, najlepiej użyć bieżącej wody i zwykłej ściereczki. Przypalone fragmenty można też bez obaw usunąć nożykiem.

Kamień szamotowy wymagał będzie bardziej troskliwej opieki. Surowiec ma tendencję do zatrzymywania wilgoci, dlatego odradza się mycie produktu pod bieżącą wodą. Najlepiej do czyszczenia wykorzystać nożyk lub inny kamyk z tego samego surowca. Stosując takie narzędzia nie zniszczymy wytrzymałej struktury kamienia, jednocześnie zabezpieczymy go przed działaniem wody.

Jak stosować kamień do pizzy?

Przed przystąpieniem do pieczenia ciasta, kamień należy rozgrzać do maksymalnej temperatury. W tym celu umieść go w piekarniku i ustaw najwyższą temperaturę urządzenia. Ważne jest, by nie wkładać kamienia do już rozgrzanego piekarnika, ponieważ może to wywołać pęknięcia w jego strukturze.

Gdy powierzchnia kamienia będzie odpowiednio rozgrzana, możemy rozłożyć ciasto na pizzę. Zalecamy jednak dużą ostrożność przy obsłudze rozgrzanego kamienia szamotowego. Najlepiej w ogóle nie wychylać go z piekarnika, tylko ułożyć ciasto wewnątrz urządzenia. Następnie należy piec pizzę około 15 minut i wyciągnąć ciasto za pomocą specjalnego uchwytu. Kamień najlepiej zostawić w uchylonym piekarniku i poczekać aż jego temperatura spadnie.

Może spodobać Ci się również:

photo 1577058109956 67adf6edc586cropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHwxfHxjYXRhbG9nJTIwY29zbWV0aWNzfGVufDF8MHx8fDE2NzIzMjkyMzIixlibrb 4.0.3q80w1080

Jak zapłacić za Avon? Dwie metody płatności, o których musisz wiedzieć

1 października 2023

Rejestracja w Avon pozwala na zamawianie kosmetyków zarówno dla siebie, jak i dla innych osób. Jak zostać konsultantką avon – sama rejestracja nie jest zobowiązująca, a więc każdy, może zobaczyć,…

Czytaj więcej